Tuesday, June 12, 2012

Revendicarea sionista a Palestinei – valida?


                      “Tine de moralitate sa nu te simti acasa in casa altcuiva.” 
                                                                                           Edward Said                              

In ciuda evenimentelor recente din lumea araba sau poate chiar avand o stransa, dar subtila legatura cu ele, conflictul dintre Palestina si Israel a fost si este un subiect tratat cu interes si intens dezbatut. Urmatoarele trei articole se intorc la radacinile acestei teme si reflecta parerile pesonale asupra subiectului sustinute desigur de argumente istorice.

Revendicarea Palestinei de catre Israel este la fel de putin valida precum a oricarei alte natii decat a celor ce au detinut teritoriul inca dinaintea lansarii programului sionist. Palestina reprezenta deja patrie sau “casa”  pentru o populatie relative numeroasa, in special araba, strans legata de acest teritoriu. Este absurd de nedrept sa te strecori in casa cuiva si sa ti-o insusesti ca si cum ar fi fost dintotdeauna a ta. Moral sau nu, acel loc nu va deveni niciodata pe deplin casa ta si fiecare colt de pamant se va razvrati precum un blestem primordial.

Dar inainte de toate, poate ca ar trebui sa ne punem intrebarea daca  Palestina a reprezentat un tel in sine pentru sionisti de la inceput?

In timp ce Zionismul initial – Hovevai Zion care se manifesta in anumite orase rusesti in jurul anului 1881 promova emigrarea in Palestina si activitati de stabilire acolo, tatal sionismul politic modern  Theodor Herzl, in cartea sa (o parodie de altfel) “Statul Evreu” nu a stabilit niciodata Palestina ca un scop final,  lasand astfel loc pentru variante precum Argentina si Kenia.
“Statul Evreu” a reprezentat baza pentru ceea ce avea sa devina proiectul sionist si solutia moderna la marea dilema evreiasca, oferind un adevarat plan pentru crearea patriei evreiesti. Cu toate acestea, cartea a lasat deschisa intrebarea legata de locul unde avea sa se puna in aplicare indraznetul proiect, daca acesta ar fi trebuit sa fie in Palestina datorita asocierilor istorice si religioase, sau in orice alt loc care ar fi putut fi obtinut usor, prin mijloace mai mult sau mai putin legale, dar cu siguranta diplomatice tinand cont de talentul diplomatic al lui Herzl. Insa, cu siguranta, Palestina nu a reprezentat de la inceput ea insasi scopul proiectului sionist.

Decizia ca Palestina ar trebui sa devina teritoriul comunitatii evreiesti a fost exprimata mai tarziu, la Primul Congres Sionist de la Basel in 1897. Acesta a fost si momentul in care s-a decis instituirea Organizatiei Mondiale Sioniste condusa de nimeni altul decat Theodore Herzl  si s-au definit obiectivele sioniste prin programul Basel: “Obiectivul sionismului este crearea unei case pentru poporul evreu in Eretz Israel protejat de lege.” In ciuda folosirii termenului “home” – ce nu inseamna neaparat patrie, ci casa, si nu “state” – stat, scopul sionistilor poate fi usor inteles: un stat pentru evrei in Palestina. De altfel, importanta Congresului, poate fi subliniata de catre un citat din jurnalul lui Herzl: “ La Basel am fondat Statul Evreu. Daca as fi spus-o tare astazi, mi s-ar fi raspuns cu un raset universal. Poate in cinci ani, si cu siguranta in cincizeci, toata lumea va stii aceasta.”  Cu siguranta, cu totii o stim astazi…

Asadar, decizia sionista de a fonda un stat evreu in Palestina a fost luata abia in 1897, chiar daca se stia ca teritoriul este deja locuit. Nu era nici pe departe conform sloganului sionist: “un taram fara popor, pentru un popor fara taram”. Realitatea era complet diferita si se reflecta mai bine in raspunsul celor doi rabini trimisi sa cerceteze teritoriul: “Mireasa este frumoasa, dar casatorita cu un alt barbat.” Palestina era un teritoriu ravnit, dar deja detinut de altcineva. Totusi nimic nu i-a oprit pe sionisti din a-si realize obiectivele. In concluzie, intregul proiect sionist s-a bazat inca de la inceput pe o continua negare a realitatii teritoriale. Invaliditatea sa, atat din punct de vedere legal, cat si moral, este lesne de inteles…


No comments:

Post a Comment